Ανακοινώσεις, Εκπαίδευση, Ενημερωτικά Δελτία, ΕΣΠΑ

Παιδικοί Σταθμοί ΕΣΠΑ 2021-2022: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για voucher (Οι δικαιούχοι)

Kinder Garden - Ιδιωτικός Παιδικός Σταθμός στα Γιαννιτσά

Τα εισοδηματικά κριτήρια και οι προϋποθέσεις – Τι ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου

Μόνο με τη χρήση των κωδικών TAXISnet θα μπορούν οι γονείς να μπαίνουν στο eetaa.gr ή στο paidikoi.eetaa.gr, προκειμένου υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για τα vouchers για τους παιδικούς σταθμούς ΕΣΠΑ 2020 -2021.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δικαιούχοι δεν θα χρειαστεί να υποβάλουν κανένα άλλο δικαιολογητικό κατά τη διαδικασία της αίτησης.

Πιο αναλυτικά, μέσα στον Ιούνιο, θα μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για τις επιδοτούμενες θέσεις (vouchers) των παιδιών τους στους παιδικούς σταθμούς, στους βρεφονηπιακούς και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών (ΚΔΑΠ) για το σχολικό έτος 2021-22.

Τα δύο προγράμματα που ξεκίνησαν από πέρσι και αφορούν τις μητέρες του ιδιωτικού τομέα και του δημόσιου τομέα αναμένεται να ενοποιηθούν και θα περιλαμβάνονται σε μια δημόσια πρόσκληση. Έτσι, όλες οι μητέρες τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα θα κληθούν να υποβάλλουν το ίδιο χρονικό διάστημα τις αιτήσεις και όχι σε διαφορετικό χρόνο όπως έγινε πέρσι.

Το πρόγραμμα αφορά βρέφη και νήπια ηλικίας από έξι μηνών έως τεσσάρων ετών.

Η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι και φέτος ο προϋπολογισμός θα είναι αυξημένος κατά 20% ενώ στο νέο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν και μητέρες που εργάζονται στο Δημόσιο.

«Είμαστε στη διαδικασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, και με το Υπουργείο Οικονομικών να βγει το λεγόμενο ΕΣΠΑ», τόνισε η κα Μιχαηλίδου, η οποία συμπλήρωσε πως στο νέο πρόγραμμα θα είναι αυξημένα τα κριτήρια και θα μπορούν να εντάσσονται και μεγαλύτερα εισοδήματα. Παράλληλα, θα μπορούν να εντάσσονται και μητέρες που εργάζονται στο Δημόσιο. «Καταργήσαμε την αδικία που αν ήσουν γυναίκα ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που έπαιρνες 600 ευρώ τον μήνα και μόνο και μόνο επειδή δούλευες στο δημόσιο δεν μπορούσες να πάρεις κουπόνι. Τώρα και οι γυναίκες που εργάζονται στο δημόσιο, ακριβώς με τα ίδια οικονομικά κριτήρια με όλες τις υπόλοιπες μπορούν να παίρνουν κουπόνια», τόνισε η υφυπουργός Εργασίας.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι αυξημένα κατά 6.000 ευρώ σε κάθε κατηγορία και για φέτος.

Συγκεκριμένα, ενώ έως τώρα στο πρόγραμμα ως ύψιστο οικογενειακό εισόδημα προβλέπονταν τα 39.000 ευρώ, τώρα αυξάνονται στα 45.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά κριτήρια:

  • Έως τριάντα έξι χιλιάδες (36.000,00) ευρώ για μητέρες που έχουν έως δύο (2) παιδιά
  • Έως τριάντα εννέα χιλιάδες (39.000,00) ευρώ για μητέρες που έχουν έως τρία (3) παιδιά
  • Έως σαράντα δύο χιλιάδες (42.000,00) ευρώ για μητέρες που έχουν τέσσερα (4) παιδιά και
  • Έως σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000,00) ευρώ για μητέρες που έχουν από πέντε (5) και άνω.

Οι προϋποθέσεις

Οι αιτούντες θα πρέπει:

  • Να έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους-μέλους της Ε.Ε. ή
  • Να είναι Ομογενείς ή
  • Να είναι αλλοδαπές από τρίτες χώρες και διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.
  • Να είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι με δελτίο ανεργίας σε ισχύ.
  • Να έχουν συνολικό οικογενειακό εισόδημα, το φορολογικό έτος 2020, το οποίο δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να υπερβαίνει το ποσό τις 45.000 ευρώ.

Έως τέλη Ιουνίου η δήλωση συμμετοχής των παιδικών σταθμών στο πρόγραμμα
Η (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) Α.Ε., προκειµένου να καταρτίσει ενδεικτικό και μη εξαντλητικό κατάλογο Φορέων/∆οµών, προς διευκόλυνση – ενηµέρωση των ωφελούµενων – κατόχων “αξιών τοποθέτησης” (vouchers) της παραπάνω δράσης καλεί:

Τους Βρεφικούς Σταθµούς, Βρεφονηπιακούς Σταθµούς και Παιδικούς Σταθµούς

Τους Βρεφονηπιακούς Σταθµούς Ολοκληρωµένης Φροντίδας

Τα Κέντρα ∆ηµιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.∆.Α.Π.) και

Τα Κέντρα ∆ηµιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Ατόµων μεΑναπηρία (Κ.∆.Α.Π.Α.µεΑ.)

να δηλώσουν συµµετοχή στο πλαίσιο της παραπάνω δράσης μέχρι τις 30/06/2021,

προκειµένου να παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας και φιλοξενίας σε Βρέφη, Προνήπια, Παιδιά και Άτοµα µεΑ των ωφελούµενων/κατόχων «Αξίας Τοποθέτησης» (vouchers), εάν επιθυµούν να εµφανίζονται στον αρχικό Ενδεικτικό Κατάλογο Φορέων / ∆οµών.

Η συµµετοχή είναι δυνατή και μετά την ανάρτηση του αρχικού Ενδεικτικού Πίνακα, και κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, αλλά όχι αργότερα από τις 2/5/2022.

Όλοι οι ενδιαφερόµενοι φορείς με τον ΑΦΜ τους και τον ειδικό κωδικό που ήδη διαθέτουν ή θα αποκτήσουν κατά την είσοδό τους στην ειδική εφαρµογή, θα μπορούν να αιτηθούν την ένταξή τους στο Μητρώο Φορέων / ∆οµών, ακολουθώντας τις αντίστοιχες Οδηγίες που έχουν αναρτηθεί στην εφαρµογή.

Η ΚΥΑ αναμένεται να δημοσιευτεί σύντομα. Αμέσως μετά τη δημοσίευση θα βγει η πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ για υποβολή αιτήσεων από τους γονείς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *